Takkura

Peremmälle, peremmälle!


Takkuran punainen tallirakennus muutti lokakuussa 2012 virtuaalisesta Etelä-Suomesta Saksan mantereelle ja edelleen helmikuussa 2014 Hollantiin. Vaikka talli onkin lähellä kaupunkia, olemme saaneet ihanteellisen tontin hevosteluumme metsikön keskeltä. Kaupunkimelu ei tunkeudu häiritsemään ihanaa maalaistunnelmaamme, joka syntyy kauniista ympäristöstä sekä hevosten tuoksusta. Tallille on matkaa maantieltä, jonne myös bussi pysähtyy, n. 1 kilometri. Tästä eteenpäin et voi enää eksyä reitiltä. Ja se on lupaus.

© Talaria Farms © Talaria Farms

Perinteisen punainen tallirakennuksemme on tilavuudeltaan 50 karsinan veroinen. Karsinat ovat tilavia ja valoisia tallissa sijaitsevien isojen ikkunoiden takia. Ovet ovat liukuovia, joissa on loimiteline ja satulapidike, yläosa on kalteria. Alusina käytetään turvetta. Lisäksi tallissa on neljä pesuboksia, kolme varsomiskarsinaa sekä rehujen ja varusteiden säilytystilat. Varustetilassa on erikseen myös suurempi kuivatushuone, jonne vastapestyt loimet ja satulahuovat yms. voi ripustaa. Jokaisen hevosen varusteet säilytetään niille varatulla paikalla eräänlaisissa avohyllyissä.

Sanchezin toimisto on heti pääovelta katsottuna oikealla. Sinne tullaan hoitamaan kaikki mahdolliset eläinlääkärin ajanvarauksesta kisoihin ilmoittaumisiin. Lisäksi ihmisten ja hevosten ensiapupakkaukset löytyvät toimistosta. Sanchezin löytää pääsääntöisesti täältä, mutta kyllä Sanchezillakin on aikaa hevosten kanssa puuhailuun, puhumattakaan ratsastuksesta. Toimiston ulkoseinällä roikkuu myös ilmoitustaulu, josta näkee kaikki tärkeät tiedotteet, kisat ja jne. Myös Takkuran maastojen kartan voi bongata ilmoitustaululta. Yleiseen WC-tilaan löytyy sisäänkäynti pääoven vasemmalta puolelta. Tallissa on myös pieni varaston tapainen huone, jossa säilytetään kottikärryjä, talikoita, tyhjiä ämpäreitä ja kaikkea muuta tarpeellista ja ei niin tarpeellista.

© Hemmelhorst Sporthorses © Talaria Farms

Pihapiirissä on kaksi ratsastuskenttää, joista toinen on tavallinen harjoituskenttä ja toinen tarkoitettu vain esteratsastukseen. Puomeja ja tolppia säilytetään ihan kentän vieressä olevassa varastossa. Kylmille talvipakkasille ja kuumille kesähelteille on tarjolla myös tilava maneesi, jossa saa ilmastoinnin ja lämmityksen. Maneesin päädyssä on suurehko katsomo ja yläkertaan on rakennettu kahvio. Käynti kahvioon on katsomon sivusta. Suurtallin hevosia ei kaikkia aina keretä liikuttamaan ihan 100-prosenttisesti, joten tämän takia meillä on harjoituskentän vieressä kävelytyskone, joka on kaikkien vapaassa käytössä.

Ja, mitäs minä maastoista voisin mainita? Ne ovat kerrassaan upeat ja monipuolisuutta riittää. Meiltä löytyy niin rauhallisempaan köpöttelyyn pellonpientareella kulkevia polkuja kuin suurempia metsäteitä, jotka ovat oivallisia laukkapyrähdyksiin. Maasto on melko laajalle ulottuva, mutta jokaisessa tienhaarassa on tienviitta, joka kertoo aina, missä suunnassa talli ja kaupunki ovat. Tietysti lähistöllä on myös maastoesteratoja muutama kappale. Toinen on hieman vaativampi, korkein este 140cm ja toisella radalla korkein este on 80cm. Jokaisen esteen pystyy myös kiertämään, jos epäilee esteen korkeutta.

Tarhat ovat maneesin oikealla puolella ja niitä on kahdeksan kappaletta. Tarhoissa on valkoiset puuaidat, jotka ovat noin 1,6 metriä korkeat. Jokaisessa tarhassa on oma ei-automatisoitu vesiämpäri, joten se pitää käydä täyttämässä esimerkiksi pesuboksissa. Tarhoissa oli ennen ruohopohja, mutta nyt ne ovat jo niin kalutut, että sinne on pakko tuoda heinää tallista.

Harjoituskentän ja estekentän välissä kulkeva tie johtaa suoraan laitumille (kävelymatkaa kertyy huikeat 200 metriä). Laitumet ovat suuria ja niitä on kuusi kappaletta, kolme tien kummallakin puolella. Aidat ovat reilut puolitoista metriä korkeita. Jokaisella laitumella on myös automaattiset vesipisteet. Tie jatkuu laitumilta vielä vähän matkaa eteenpäin ja päättyy Takkuran oman lammen rantaan. Kesäisin on varmasti hevosillekin mukavaa päästä polskuttelemaan.

 

Tallin Henkilökunta

Saija "Sanchez" Virén on tallin aurinkoinen omistajatar, jonka tylsiin tehtäviin kuuluvat paperisodat ja puolestaan mahtaviin tehtäviin Takkuran ylläpito ja kaikkien mielenterveydestä huolehtiminen (Varoitus! Et varmasti unohda tätä naista helposti.) + ratsastustuntien pitäminen, kisojen isännöinti ja kaikki muu tarpeellinen. Sanchez myös ratsastaa päivittäin muutamalla hevosella, riippuen tallin muista kiireistä. Tunnistaa hänet voi valloittavista bruneteista hiuksista - jotka yleensä ovat kyllä kiinni - ja piristävästä virneestä, joka häviää vain totaalisen uupumuksen iskiessä. Luonne ... hmm ... erittäin puhelias. Ja toki tunnollinen ja reipas ja energinen ja puhelias - ai pahus, taisin mainitakin sen jo. Esteratsastus on Sanchezin se number 1 juttu aina.

Anton Belz toimii Takkuran tallimestarina sekä kouluttaa nuoria hevosia niin maasta kuin selästä käsin. Anton hoitaa myös tallin hevosten kengityksen yhdessä eläinlääkärimme kanssa. Silloin kun hän ehtii, saattaa hän käydä ratsastamassa muutoinkin. Mies on viettänyt kohta 25 vuotta hevosten parissa, joten hän jos kuka tietää, miten hevosia käsitellään. Hänellä on tummanruskeat hiukset sekä suklaasilmät, ja luonteeltaan hän on todella sosiaalinen. Ja älkää huoliko, Anton on edelleen vapailla markkinoilla... ainakin kun viimeksi puhuttiin.

Veronica Rieckmann on Antonin pikkuapulainen, joka hoitaa pieniä askareita tallilla, mutta pääasiassa ratsastaa liikuntaa tarvitsevilla hevosilla. Päivässä hän ratsastaa suurin piirtein neljästä kahdeksaan hevosta. Veronica lähtee myös usein kisamatkoille mukaan ja kilpailee itsekin Takkuran hevosilla niin koulussa kuin esteillä. Pirteä tytsy omaa luonnonvaaleat pitkät kiharat ja vaaleansiniset silmät. Hevosten kanssa hän on touhunnut ihan pikkutytöstä asti.

Stella Lübbe on Takkuran oikea talliapulainen. Hän siivoaa karsinoita, vie hevosia ulos ja auttaa kaikessa mahdollisessa, myös ratsastamisessa. Hän on juuri saanut talliapulaisen opintonsa päätökseen, mutta aikoo kuitenkin urallaan edetä vielä tallimestariksi. Stellalla on vaaleanruskea polkkatukka, vihreät silmät ja hieman pisamia. Hän on luonteeltaan hieman hiljaisempi kuin muu tallin porukka, mutta kuitenkin todella helposti lähestyttävä ihminen.

Maija Salo-Lux lähti Suomesta Sanchezin mukaan Saksaan ja avioituikin pikaisesti uuden eläinlääkärimme kanssa. Koulutukseltaan nainen on ratsastuksenopettaja ja hän pitää yleensä suurimman osan tunneista ja ne satunnaiset valmennukset, joita Takkis järjestää. Kiireisinä aikoina myös Maija ratsastaa hevosilla, sillä Veronicalla on varmasti kädet täynnä töitä. Sanchezille tämä käkkärätukkainen punapää on kultaakin kalliimpi, sillä parempaa opettajaa saa vaivalla etsiä. Maija on joskus toiminut myös Sanchezin valmentajana. Nainen on yksi positiivisuuden lähde, mutta osaa pitää kuria tunneillaan.

Paul Lux on tallimme oma eläinlääkäri. Hän asuu muutaman kilometrin päässä Takkuran tilasta, yhdessä vaimonsa Maijan kanssa, ja on aina hälytysvalmiudessa. Paul huolehtii kaikista tarkastuksista yms. rokotuksista kuin myös varsomisista. Paul kengittää hevoset yhdessä Antonin kanssa. Tämä mies takuulla osaa asiansa. Paul on normaalin saksalaismiehen näköinen ruskeine hiuksineen. Hänen kanssaan juttua varmasti riittää eikä häneltä huumorintajuakaan puutu.

 

Hevosten ikääntyminen

Suurin osa Takkuran hevosista ikääntyy satunnaisesti eli aina silloin, kun minä haluan niiden vanhenevan. Tällä tavoin takaan, että kaikki rakkaat hevoseni säilyvät hengissä mahdollisimman pitkään. Toki muutamia poikkeuksia itse ikääntymistavoissa löytyy; esimerkiksi jotkut saattavat ikääntyä ihan reaaliaikaisesti.

Takkuran tammat kantavat varsojaan noin pari viikkoa, jonka aikana ne asustavat varsomiskarsinoissa.

Hevoset siirtyvät kilparatsuista eläkeläisiksi noin 16-20-vuotiaina. Tapauskohtaisia poikkeuksia voi esiintyä riippuen ihan siitä, millaisia tuloksia ne ovat saavuttaneet uransa aikana.

 

Ulkoasu © Hirnaus, Pinehill's Equestrian
Otsikon kuvat © Hemmelhorst, Holme Trakehners & Tomasz Siergiej
Kaiken muun ellei toisin mainita © Sanchez
Ethän kopioi mitään materiaalia luvatta!