Bonfire Benjamin

KTK-III

VH17-012-0453
Bonfire Benjamin, "Beni"
Hollanninpuoliverinen, ori
Ruunikko, säkä 169cm
11.08.2017 Hollanti 8-vuotias

Kasv. Bonfire
Om. Sanchez, VRL-10533

Estepainotteinen, 150cm

Benjamin, eli tuttavien kesken Beni, on rauhallinen ja hyväkäytöksinen ori talliympäristössä. Se nauttii harjauksesta eikä yritä vaikeuttaa hoitotoimenpiteitä. Varusteiden laiton aikana Beni voi olla karsinassa tai käytävällä, se käyttäytyy yhtä tyynesti molemmissa paikoissa. Suitsien laiton aikana se ei yritä nostaa päätään yläilmoihin, vaan suorastaan nappaa kuolaimet suuhunsa. Satuloidessa on melko harvinaista, jos se yrittää pullistella. Taluttaessa Beni kulkee leppoisasti vierellä, vaikka se yrittää aina metsästää herkullisimmat ruohotupot matkan varrelta.

Tarhassa ori onkin sitten vähän villimpi ja välillä voi olla haastavaa saada se kiinni. Beni tykkää leikkiä hippaa, mutta antaa lopulta kiinni, kun sille ärähtää kunnolla. Beni on laumaeläin eikä tykkää jäädä yksin minnekään. On siis huolehdittava, että sillä on tarhassa joku kaveri. Sen lisäksi sitä ei saa jättää tarhaan tai karsinaan viimeiseksi, orilla iskee heti paha eroahdistus. Pahimmassa tapauksessa se voi jopa onnistua satuttamaan itseään paniikissaan.

Ratsastaessa Beni on ehkä hieman liiankin rauhallinen ja vaatii todella hyvät alkulämmittelyt ennen kuin se alkaa virkoamaan. Ilman raippaa alkulämmittelyistä ei tule todennäköisesti yhtään mitään, Beni kun on todella tahmea siirtymään askellajeista toisiin. Se vaatii kaiken mahdollisen kannustuksen ennen kuin sen moottori alkaa syttymään. Ori on kuitenkin varmajalkainen ratsu eri tilanteissa sekä tasainen ja luotettava suorittaja.

Esteillä Beni on elementissään ja se jopa innostuu, kun se näkee, että tänään hypätään eikä vain tallustella kentällä. Ori kuuntelee tarkkaavaisesti apuja ja harvoin se kuumuu niin, että lähtisi ryöstämään. Benin tasainen ja iso laukka vievät nopeasti eteenpäin ja korvaavat vähän loivemmat reittivalinnat, jotka orin kanssa on ratsastettava sen vähän kehnon taipuvuuden takia. Ori ei hätkähdä mitään erikoisesteitä ja se luottaa ratsastajaansa täysin, mutta eniten siitä saa irti päättäväinen ihminen.

Kuvagalleria

Suku ja jälkeläiset

Badance Duktig
kwpn, 168cm, rn
KTK-III, ERJ-I, KRJ-I, YLA1, KWPN-I
ii. Hannibal  evm
kwpn, 170cm, trn
iii. Begins to Dance
iie. Don Juanita
ie. Sunny  evm
kwpn, 167cm, rn
iei. Del Sol
iee. Started Adelina
Autumn Fruit
kwpn, 168cm, trn
ei. Encrypting  evm
kwpn, 169cm, trn
eii. Tidewater
eie. Criticize
ee. Fruit Circus  evm
kwpn, 163cm, rn
eei. Ridicule
eee. Pineapple Shower

Jälkeläiset

SyntymäaikaVarsaRekisterinumeroEmä
01.08.2018o. Bonfire BellamyVH18-012-0272Rubica BAP (VH14-012-0063)
03.12.2017t. A.D. Original BeautyVH20-012-0173A.D. One of a Kind (VH16-012-0408)

Jälkeläistiedot haetaan suoraan VRL:n rekisteristä.

Kilpailut ja päiväkirjat

Kilpailee porrastetuissa ERJ alaisissa kilpailuissa.

Tasolla 10/9
hyppykapasiteetti: 1295.95
rohkeus: 1295.95
kuuliaisuus ja luonne: 3064.22

ERJ-Cup sijoitukset (2):
31.08.2018 - 140cm - 1/85 - Hukkapuro
28.02.2022 - 140cm - 1/86 - Hiivurin Suomenhevoset
Arvokilpailut ja näyttelyt

30.12.2018 KTK-III (lisätilaisuus), 67p.

Estevalmennus 08.03.2022     kirjoittanut Veera R., 408 sanaa

Tänään pääsin valmentamaan Benjaminia ja tallin pitäjää Ellaa Bonfiren upeissa maisemissa. Valmennuksen aiheena oli orin leipälaji esteratsastus ja tarkemmin vielä tänään kontrolliharjoitukset. Ratsukko oli minulle entuudestaan tuntematon, joten otimmekin tallissa hieman aikaa sille, että ihan tutustuimme hieman toisiimme ja Ella sai kertoa ratsustaan ja heidän yhteistyöstään. Samalla Ella varusti ratsuaan ja ollessaan valmiita, lähdimme suuntaamaan kohti kenttää.

Kentälle päästyämme autoin Ellan orin selkään, jotta tämä sai rauhassa säätää jalustinhihnat ja satulavyön. Ratsukon siirtyessä oma toimisiin alkuverryttelyihin, aloin touhuamaan esteiden kanssa. Rakensin pituushalkaisijalle neljä isohkoa ristikkoa halkaisijan suuntaisesti, jotka asettelin sopivin välimatkoin toisistaan. Toiselle pitkälle sivulle rakensin jumppasarjan, johon tuli puomi, pysty, puomi, okseri ja viimeiseksi vielä puomi. Toiselle pitkälle sivulle tein vielä innari-, eli in and out-sarjan. Hieman jouduin välimatkojen kanssa säätämään, jotta jumppasarjojen väleistä pääsisi hyvin kaartamaan pituushalkaisijan ristikoille, mutta aikani säädettyä, uskoin radan toimivan. Näillä lähdettäisiin liikkeelle tänään.

Ratsukko kävi itsenäisesti läpi kaikki askellajit ja vähän taivutuksia. Tämän jälkeen lähdimme ottamaan muutamat yksittäiset verryttelyhypyt pituushalkaisijan ristikoilla. Ensiksi ratsukon tuli tulla ravissa reunimmaiselle esteelle, nostaa esteeltä laukka, laukata pitkää sivua pitkin ja hypätä toisessa päädyssä oleva ristikko. Otimme muutamat hypyt näin kummastakin suunnasta, että ensiksi ravilla eka este ja siitä laukalla toinen. Seuraavaksi ratsukko sai suorittaa laukassa kaikki neljä ristikkoa perätysten. Laukanvaihtojen tuli tapahtua esteen päällä. Tehtävässä kiinnitin erityisesti huomiota sulaviin laukanvaihtoihin, ratsastajan katseeseen, että se oli heti seuraavassa esteessä kiinni ja siihen, että ratsu suoritti kaarteet huolellisesti, eikä painanut esimerkiksi lapa etummaisena menemään. Beni ja Ella suorittivat tämän tehtävän vahvasti.

Kun hevonen alkoi olemaan jo mukavasti lämmennyt, pääsimme siirtymään innareille. Tämä tarkkuutta vaativa sarja on hyvää treeniä takapuolelle – hevosen, että ratsastajan. Sarja tuli suorittaa hyvässä tahdissa niin, että ratsukko säilytti hyvän tatsin. Beni alkoi selkeästi innostumaan innareilla, sillä se meinasi ottaa aivan huimia loikkia puomin takaa esteen yli. Pääsimmekin siis hiomaan hieman laukan säätelyä ja ponnistuspaikan hakemista. Beni onneksi ei ottanut kierroksia, vaikka hieman revittelikin, vaan nöyränä poikana alkoi tekemään juuri niin kuin ratsastaja pyysi.

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä, pääsimme hieman korkeammille esteille, eli toisen pitkän sivun jumppasarjalle. Tälle sarjalle ohjeeni oli lähinnä, ettei Ella laita yhtään painetta hevoseen, pitää vain huolen, että hevonen on suora ja rento. Näin Beni varmasti hoitaa loput tässä tehtävässä. Tehtävää tultiin kummastakin suunnasta, vaihdoin aina välissä vain okserin hyppysuuntaa. Muutaman kerran Beni meinasi ajautua hieman liian lähelle aina seuraavaa estettä tai puomia, joka vaikeutti sen yli hyppäämistä, mutta pienellä hienosäädöllä saimme oikein mallikelpoiset suoritukset. Tämän jälkeen ratsastaja sai kiittää isosti ratsuaan ja aloittaa omatoimiset loppuverrytelyt, kun minä verryttelin esteitä pois kentältä.

Estevalmennus 01.02.2019     kirjoittanut Jannica, 205 sanaa

Saavuin odottavin mielin valmentamaan Beniä ja Sanchezia. En ollut käynyt täällä pitkään aikaan, joten alkukäyntien aikana vaihdoimme kuulumiset pikaisesti ja sait alkaa sitten tehdä käynnissä töitä keräten ohjia tuntumalle. Siitä siirryttiin reippaasti tekemään ravissa voltteja, siirtymisiä sekä pysähdyksiä ja muutamat väistöt sekä laukannostot ja laukkaa ympyrällä molempiin suuntiin puomeja ja kavaletteja hyväksikäyttäen. Sait tulla ympyrällä muutaman kerran molemmista suunnista ristikon, jonka korkeutta nostettiin aina muutaman kierroksen välein. Helpohkojen alkutehtävien jälkeen oli aika tehdä välijumppana ravikavaletteja, Beni nosteli hyvin jalkojaan ja tuntui tyytyväiseltä saadessaan keskittyä tarkkaan tehtäviin, jotka vaihtuivat tarpeeksi tiuhaan.

Kun estekorkeus alkoi nousta välikäyntien jälkeen alkoi Beniinkin kasaantumaan energiaa, alkutunnin se oli ollut melkoinen laiskamato jopa, vaikka parhaasi mukaan sitä ratsastitkin eteen. "Kantapää alhaalla lähestymisissä" huomautin, kun hyppäsitte kaarevalla uralla kahta pystyestettä. Niiden väliin tuli joka toinen kerta kootussa laukassa viisi askelta ja joka toinen kerta neljä, jolloin Benin kokoista hevosta sai jo ajaa hieman eteenkinpäin päästäkseen haluttuun askelväliin. Suoritus oli hyvä ja lopuksi pääsitte vielä hyppäämään erikoisesteenä vesimattoa toisella kaaren esteistä. Se tuli Benille ekalla kerralla hieman yllätyksenä, mutta yli kuitenkin mentiin ja toinen kerta olikin sitten jo huolellisemmin valmisteltu. Loppuraveissa Beni oli mukavan rento ja taisit itsekin nauttia perusopetusten kertaamisesta. Tänään oli niin kaunis auringonpaiste, että saitte mennä loppukäynnit kävelemään kahden maastoon.