Takkura
Kuvat © Gál Ildikó

Una Donna, "Donna"

Nimi Una Donna Rekisterinumero VH05-012-9082
Rotu Hollanninpuoliverinen Omistaja Sanchez, VRL-10533
Skp, Säkä Tamma, 158cm Maahantuoja Sandra Hallmann, HOL
Väri Rautias Koulutustaso ko. GP, re. 80cm
Syntymäaika 02.12.2007
(6v. 02.06.2008)
Painotus Kouluratsastus

YLA 2 palkittu kesäkuussa 2009 (25+31+21+35=112)


Sukutaulu

i. Make Me Lose My Mind
evm
kwpn, 160cm, rn
ii. Everything Is Not OK
evm
kwpn, 159cm, rt
iii. Final Countdown evm
kwpn, 163cm, prt
iie. The Most Beutiful evm
kwpn, 167cm, vprt
ie. Pretty Mind evm
kwpn, 165cm, trn
iei. Jack Smith evm
kwpn, 166cm, rn
iee. Dirty Ice Cream evm
kwpn, 162cm, prn
e. Primadonna evm
kwpn, 158cm, rt
ei. Primus evm
kwpn, 161cm, m
eii. Figaro evm
kwpn, 168cm, mrn
eie. Come To Dance With Me evm
kwpn, 163cm, rt
ee. Fancy Pants evm
kwpn, 164cm, rn
eei. So Long Suckers He Said
evm
kwpn, 165cm, prt
eee. Oh No evm
kwpn, 162cm, trn


Katso Donnan sukuselvitys tästä

Donnan sukujuurista löytyy paljon hienoja hevosia, jotka ovat menestyneet niin kilpailuissa kuin näyttelyidenkin rintamalla. Sen isä, Make Me Lose My Mind, on juuri sopiva esimerkki monitaiturista. Ori on nykyään suosittu jalostusori ja sitä näkee paljon näyttelyissä ja kilpakenttien palkintojenjaoissa. Make Me Lose My Mind aloitti kilpauransa kasvattajansa Albert Schiereilandin kanssa koulukentillä. Albert oli ajatellut pitää orin itsellään, mutta sai siitä niin hyviä tarjouksia, että myi orin oikein mielellään eteenpäin ja kohta se olikin jo muuttanut Isoon-Britanniaan, jossa ori asui aina kuusivuotiaaksi asti. Ensimmäiset vuodet kilpakentillä eivät olleet orille mitenkään merkittäviä - se ei oikein pärjännyt, saatikka yltänyt sijoituksille, joten ori myytiin takaisin Hollantiin, mutta tällä kertaa Stal Jeneverbesiin, jonka omistaja ajatteli ottaa orin heti jalostuskäyttöön. Tallin omistajan tytär sai orin liikutuksen huolehdittavakseen ja pitkän työskentelyn jälkeen ori olikin elämänsä kunnossa ja kahdeksanvuotiaana sitä nähtiin kilparadoilla jo todella usein. Make Me Lose My Mind asuu vieläkin Stal Jeneverbesissä ja sillä on pelkästään Hollannissa reilu parikymmentä jälkeläistä.

Donnan isänisä on upeaakin upeampi rautias hollantilainen puoliveriori Everything Is Not OK. Sen kasvattaja on Balt Odalric - esteradoilla jo tutuksi tullut kilparatsastaja. Baltin ainoa kouluratsastuksessa kilpaileva hevonen onkin juuri Everything Is Not OK. Hän osti orin, sillä se on kotoisin upeasta suvusta ja orin kasvattaja tarjosi hänelle oria ensimmäisenä eikä kyseisen kasvattajan hevosia saakaan muuten millään, ellei ole valmis maksamaan mansikoita. Balt koulutti orin sen kasvattajan kanssa yhdessä ja se pääsikin jo nuorena Grand Prix tasolle. Balt halusi ehdottomasti opettaa orille vähän esteidenkin saloja eikä ori ollutkaan yhtään hassumpi esteratsu, vaikka onkin peräisin täysin koulupainotteisesta suvusta. Nykyään Everything Is Not OK viettelee leppoisia eläkepäiviä Baltin tallissa.

Pretty Mind - tästä hevosesta kuullaan vieläkin, vaikka se menehtyi ollessaan vain yhdeksänvuotias. Pretty Mind kuului eläessään kouluratojen kärkiporukkaan. Oli ihme, jos tämä hevonen ei vienyt vaativissa luokissa ensimmäistä tai toista sijaa. Pretty Mindin kanssa kilpaili tamman omistajan tytär Selena Vliet, joka pääsikin tämän tamman johdosta koulukilparatsastajien aateliin ja eliittiin, ja jota yritettiin saada hinnalla millä hyvänsä eri talleille kilpailijattareksi. Selenalle olikin kova paikka, kun Pretty Mind kaatui tarhassaan niin, että se oli pakko lopettaa. Vaikka tamma oli luonteeltaan kipakka ja temperamenttinen, se oli kouluratsuna mitä upein näky!


Donnan emänpuoleinen suku on täynnä hienoja kilparatsuja, jotka ovat moni kotoisin tuntemattomilta kasvattajilta, mutta nousseet sitten kuuluisuuteen. Primadonna ei kuitenkaan kuulu näihin hevosiin, sillä se on kotoisin suurelta puoliverisiittolalta, joka tunnetaan Hollannissa upeista kasvateistaan sekä varsinkin hienoista ja menestyneistä jalostusoreista. Primadonnan luonne on pitkälti samanlainen kuin Donnankin, mutta ehdottomasti tammojen lähes samanlainen ulkonäkö saa katseet kääntymään. Primadonna on siis varsansa tavoin rautias tamma, jolta löytyy säkäkorkeutta myös 158cm. Primadonna asuu kasvattajallaan vielä nykyäänkin eikä sitä olla hevillä sieltä poiskaan myymässä, sillä tamma on osoittautunut hienoksi tammaksi, vaikka periyttää jälkeläisilleen neitimäisen luonteen.

Donnan isänisä on taas aivan eri luokkaa, sillä Primus on hyväluonteinen ja ihmisten kanssa todella hyvin juttuun tuleva kokonaan musta hollantilainen puoliveriori. Primus on kotoisin samalta kasvattajalta kuin Primadonna ja Donna. Se on ensimmäinen ori, joka on jäänyt omalle kasvattajalleen, mutta ikää orilta löytyykin jo paljon ja kilparadat se on jättänyt taakseen jo aikoja sitten. Primus oli juuri jokaisen kasvattajan unelmavarsa - hyväluonteinen, kotoisin upeaakin upeammasta suvusta ja rakenteeltaan juuri oikeanlainen. Iän karttuessa Primus osoittautui myös todella hienoksi kilpahevoseksi. Se kilpaili Grand Prix -luokissa kasvattajansa kanssa ja haali ruusukkeita ja palkintoja vinot pinot. Primus lähti myös ulkomaille usein kasvattajansa kanssa kilpamatkoille, jolloin se sai paljon huomiota ja niitti mainetta itselleen, joten monet tammojen omistajat laskivat sekunteja orin jalostuskausien alkamiseen!

Fancy Pants on ruunikko hollantilainen puoliveritamma, joka on kotoisin pieneltä kasvattajalta. Sen kasvattaja, Petrus Peterken, omistaa viiden hevosen tallin. Petrus kilpailee aina ajoittain hevosillaan, muttei hänen hevosiaan voi sanoa kilpahevosiksi. Petrus sattui kuitenkin olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja siitä lähti hänen nousukautensa! Hän oli kilpailemassa Fancy Pantsillä eräissä kilpailuissa, joissa Donnankin kasvattaja oli. Kasvattaja näki Fancy Pantsin kouluradalla ja meni heti Petruksen juttusille, sillä hän näki tammassa paljon potentiaalia. Petrus suostui kauppoihin oikein mielellään ja kohta Fancy Pants pääsikin oikein kovaan ja kunnolliseen treenaukseen eikä mennyt kauaakaan, kun tammaa alkoi nähdä kilparadoilla. Petrus sai paljon huomiota osakseen ja nykyään hänen kasvateistaan käydäänkin kunnon kauppaa. Kasvatteja onkin nykyään reilusti enemmän tarjolla, sillä Petrus perusti yhteisen tallin erään hänen kasvatistaan kiinnostuneen hevosmiehen kanssa.

© Brenda


Jälkeläiset

Donna on tarjolla jalostukseen tuontisukuisille puoliverioreille.

★   s. 30.04.09   o. Early Daylight (i. Hot Shot) Om. Miivi
★   s. 09.05.09   t. Ice Peak RUST (i. Poker Face) Om. Jenna L
★   s. 22.05.09   t. Moneypenny RUST (i. Hot Shot) Om. Miia L.
★   s. 03.06.09   t. Deanne Rust (i. Hot Shot) Om. Missu, Forwice
★   s. 22.02.14   t. Fleur Blanche BAP (i. Fos Artex) Om. Sanchez, Takkura
★   s. 09.05.14   t. Umbrella BAP (i. Moch's Wonderbaar) Om. Sonja, Royal Gear


Luonnekuvaus

Una Donna on kyllä komea, mutta diivamaisin ja nirsoin hevonen, jonka olen koskaan tavannut! Tammamaisuutta ei tältä tytöltä puutu tippaakaan, päinvastoin, sitä on aivan liikaa ja se tulee kyllä näkyvillekin aivan liian hyvin. Joinain päivinä Donna saa raivostumaan, mutta joinain päivinä omatunto kolkuttaa - tämä tammahan on tuonut paljon iloa, vaikkakin myös surua, joten mitä turhaan riehumaan? Mutta taas pian sappi kiehuu ja hermot ovat kireällä.

Hoitaessa Donna vähät välittää hoitajasta, se vain puuhailee omiaan. Tamma inhoaa kiinnittämistä, mutta se on aikalailla pakko, sillä tamma saattaa käännähdellä suuntaan ja toiseen vähän väliä. Donna kutiaa helposti ja on nirppanokka muutenkin harjojen suhteen. Kaviot Donna nostaa, vaikkakin vastahakoisesti. Kärsimätön tamma alkaa kuitenkin pian riuhtoa kavioita maahan - kyllähän niiden jo pitäisi olla puhtaat! Hienohelma-Donna inhoaa vettä ja pesua. Pesukarsinaan taluttaessa tamma tietää jo mitä on tulossa, ja alkaa venkoilla vastaan kaikin keinoin. Kannustavin sanoin tamma on yleensä saatu houkuteltua kuitenkin pesulle. Satulointi kannattaa hoitaa varovaisesti, tamma voi säikähtää pahanpäiväisesti, jos yllättäen raskas satula tippuu sen selkään. Suitsiessa Donna nostaa päätään ja pitää suunsa visusti lukossa, mutta kyllä normaalit konstit siihen tepsii. Taluttaessa Donna kävelee melko vaihtelevalla nopeudella, riippuen näkyykö edessä, sivulla vai takana jotain kiinnostavaa tai pelottavaa.

Ratsastaessa Donna on todella herkkä, kevyt kosketus pohkeella riittää vauhdin lisäämiseen ja puolipidäte hiljentämiseen. Tamma on tarkka askelistaan ja kävelee siksi tasaisesti. Eteenpäin pyrkivä tamma keskittyy tehtävään täydellisesti ja antaa kaikkensa miellyttääkseen ratsastajaansa. Tamman askellajit ovat mukavan pehmeitä eivätkä juuri pompota. Laukka on melko pieniaskeleista, mutta silti tahdikkaan nopeaa. Kilpailuissa Donna on jopa tavallista rauhallisempi eikä pyöri tai häärää. Tamma keskittyy täysillä ja antaa kaikkensa, vaati se sitten mitä vaan.


Kilpailut

Kalenteriin merkitään vain sijoitukset.

Katso Donnan kilpailut tästä

KRJ - sijoituksia 0


Päiväkirja

Katso päiväkirjamerkinnät tästä

00.00.0000 - päiväkirjaValmentajien kommentit

Katso valmennusmerkinnät tästä

03.06.2009 - kouluvalmennus, GP

"Donnan työskentely oli oikein hyvää, mutta se selvästi vaati sinulta paljon ja otti heti nokkiinsa, jos pidit ohjista liian tiukasti etkä myödännyt. Alkukäynnit ja -verryttely meni ihan mukavasti. Aluksi teimme peruutuksia ja pysähdyksiä, mitkä sujuivat teiltä leikiten. Pitkään paikallaan Donna ei kuitenkaan tykännyt seistä ja aluksi sen peruutukset olivat aika vastahakoisia ja kiemurtelevia, mutta lopussa sain ihastella sulavaa yhteistyötänne. Valmennuksen puolessa välissä saitte tehdä laukanvaihtoja ja laukannostoja. Donna pysyi aivan täydellisesti avuillasi koko ajan eikä minun tarvinnut korjailla pieniä virheitä kuin muutaman kerran. Kiitoksia paljon hienosta valmennuksesta, olisin mielelläni katsellut tuollaista koulutaituriparia pidempäänkin! " ~ Brenda


 

Ulkoasu © Hirnaus, Pinehill's Equestrian
Otsikon kuvat © Hemmelhorst, Holme Trakehners & Tomasz Siergiej
Kaiken muun ellei toisin mainita © Sanchez
Una Donna on virtuaalihevonen!